Міжнародні резерви України зросли

Міжнародні резерви України зросли

Збільшити міжнародні резерви в цілому на $ 4,5 млрд за рік Нацбанку вдалося завдяки збереженню сприятливої ситуації на валютному ринку.

Міжнародні резерви України у 2019 році зросли на 22% і станом на 1 січня 2020 року склали 25,3 млрд доларів, досягнувши семирічного максимуму, який був зафіксований у грудні 2012 року.

Про це повідомляє Національний банк України

«Такий обсяг резервів не тільки перевищив останній прогноз Національного банку ($ 23 млрд в еквіваленті, згідно з інфляційним звітом за жовтень 2019 року), але й досяг семирічного максимуму – востаннє більший від вищевказаного обсяг був зафіксований ще в грудні 2012 року», – йдеться в повідомленні.

При цьому в релізі уточнюється, що збільшити міжнародні резерви в цілому на $ 4,5 млрд за рік Нацбанку вдалося завдяки збереженню сприятливої ситуації на валютному ринку, яка обумовлена подальшим прискоренням економічного зростання і стійким припливом іноземного капіталу в країну.

НБУ зазначає, що нарощування міжнародних резервів відбулося в рік проведення подвійних виборів і здійснення пікових виплат за зовнішнім державним боргом, що є додатковим свідченням зміцнення макрофінансової стабільності в країні.

За підсумками року чиста купівля валюти Національним банком склала 7,9 млрд доларів, що є найвищим показником за останні 14 років.

У помісячному вимірі міжнародні резерви найбільше зросли в грудні на тлі несуттєвих виплат за зовнішнім боргом і збільшення пропозиції іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку – на 15,4% або 3 370,5 млн доларів.

Всього на обслуговування і погашення державного боргу в іноземній валюті було направлено 220,3 млн доларів (в еквіваленті).

З цієї суми 181,3 млн доларів сплачено за облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП), а решта коштів – за іншими зобов’язаннями перед іноземними кредиторами і міжнародними фінансовими організаціями.

Ці витрати були компенсовані надходженнями на користь уряду 514,0 млн доларів, у тому числі: 259,0 млн доларів і 198,0 млн євро від розміщення ОВДП.

Поділитись