Мисливець за скарбами знайшов рідкісний доісторичний скарб

Мисливець за скарбами знайшов рідкісний доісторичний скарб

Житель англійського міста Уайтхейвен, графство Камбрія, знайшов за допомогою металошукача золоту прикрасу часів бронзового століття.

Про це повідомляє видання Daily Mail. 54-річний Біллі Воган (Billy Vaughan) згадує, як прочісував з металошукачем поле і почув потужний сигнал. “На глибині близько 13 сантиметрів я знайшов якийсь предмет, – розповідає британець. – Спочатку я подумав, що це частина альпіністського спорядження або деталь від трактора. Ніколи б не подумав, що це золото”.

Мисливець за скарбами продовжував пошуки ще півтори години, після чого відправив фотографію скарбу колезі. Спеціаліст упізнав в ньому шийну гривну (торквес) – прикрасу з золота, яке багаті люди носили для демонстрації достатку. За попередніми підрахунками, ювелірному виробу в 22 карата близько чотирьох тисяч років.

Воган показав коштовність ювеліра, який оцінив 312 грамів чистого золота в 11 тисяч фунтів стерлінгів. Однак шийна гривня коштує значно дорожче за рахунок її історичної цінності.

Британець повідомив про неї представникам місцевого музею і оцінювачу знахідок. Тепер фахівці з’ясовують, чи вважається знайдена прикраса скарбом. Якщо скарб визнають таким, Воган буде зобов’язаний продати знахідку в музей за ціною, яку встановить Комітет з оцінки скарбів (Treasure Valuation Committee).

Фото: Billy Vaughan

Поділитись