Місія МВФ завершила роботу в Україні без результатів

Місія МВФ завершила роботу в Україні без результатів

Місія МВФ завершила роботу в Україні без результатів.

Місія МВФ, яка працювала в Україні з 14 по 22 листопада, заявила про конструктивні і плідних обговореннях з представниками влади України, проте для укладення домовленості про нову програму (Staff Level Agreement) буде потрібно продовження дискусій найближчим часом. Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Місія досягла помітного подальшого просування в дискусіях щодо заходів і реформ, які могли б лягти в основу нової програми, підтриманої МВФ … Дискусії триватимуть в наступні тижні», – йдеться в заяві глави місії Рона ван Родена за підсумками місії.

Серед обговорюваних необхідних кроків – заходи в грошово-кредитному, податково-бюджетному і фінансовому секторах, також як і реформи, спрямовані на поліпшення бізнес-клімату, посилення верховенства права та нарощування економічного зростання.

У заяві наголошується, що місія МВФ віддала належне значний прогрес, досягнутий в останні кілька місяців на шляху реформ і дотримання виваженої економічної політики.

У той же час видання НВ, з посиланням на два джерела повідомило, що місія Міжнародного валютного фонду поїхала з України без результатів. Відзначається, що головними питаннями МВФ до України залишаються олігарх Ігор Коломойський і незалежність НБУ.

За словами джерела, будь-який компроміс з колишніми власниками ПриватБанку неприйнятний.

“Так, будь-який компроміс неприйнятний, оскільки він підтвердить вплив Коломойського. А якщо він великий, то високий ризик дефолту і відкату реформ. А якщо так, то навіщо такій країні давати гроші, якщо вони з високою ймовірністю не повернуть? Логічно?”- сказав він.

Також місія поскаржилася, що земельну реформу не приймають в тому форматі, як було обіцяно, а іноземців до ринку не допустили.

“МВФ розуміє, що це ще гірше, ніж мораторій, оскільки є ризик, що за безцінь землі можуть бути скуплені всім відомими особами. Це не зовсім ринок”, – сказав співрозмовник видання.

Джерело додало, що місію найсильніше “зачепив обман” з ринком землі.

Поділитись