Мінськ представив ОБСЄ план: змінити Конституцію та провести нові вибори до 2022 року

Мінськ представив ОБСЄ план: змінити Конституцію та провести нові вибори до 2022 року

Зміни включатимуть конституційну реформу до 2022 року, послаблення президентської влади на користь уряду та парламенту та переобрання президента та парламенту після прийняття змін до Основного закону.

У Відні на спеціальному засіданні Постійної ради ОБСЄ з питань ситуації в Білорусі представник Мінська Андрій Лазавік заявив, що конституційна реформа в країні буде проведена до 2022 року. Про це РБК повідомили двоє співрозмовників, які побачили текст заяви. Це, сказав представник Білорусі, який виступив перед Радою ОБСЄ, є єдиним способом провести нові вибори до кінця п’ятирічного терміну чинного президента. Він також пояснив, що влада країни не збирається вступати в переговори з опозицією, оскільки це передбачає діалог щодо передачі влади. З тієї ж причини Мінськ відхилив усі пропозиції про посередництво – уряд в країні стабільний, запевнив представник Білорусі.

Андрій Лазавік також розкрив подробиці майбутньої конституційної реформи: процес відбуватиметься у форматі національного діалогу, лібералізуватиметься політична система, а частина повноважень президента буде передана парламенту. Крім того, за його словами, буде змінено партійну систему – зросте роль партій, внесені зміни до виборчого законодавства. Усі зміни будуть прийняті на референдумі, сказав він.

Як повідомляють джерела РБК, тема дострокових президентських та парламентських виборів до 2022 року обговорювалася на переговорах міністрів закордонних справ Росії та Білорусі Сергія Лаврова та Володимира Макея в Москві 3 вересня. Останній сказав російському колезі, що таким чином влада збирається вийти з політичної кризи в країні.

Поділитись