Мінськ має намір закріпити в Конституції союз чоловіка і жінки

Мінськ має намір закріпити в Конституції союз чоловіка і жінки

У конституцію Білорусі хочуть внести поправки про шлюб як союз чоловіка і жінки, а також заборону на спотворення історичної пам’яті про Велику Вітчизняну війну.

Про це заявили в парламенті республіки. Учасники конституційної комісії підтвердили, що обговорюють питання про визначення шлюбу і його внесення в оновлений текст основного закону країни. Там уточнили, що поправки підготують до 14 липня, після чого почнеться їх обговорення всіма членами комісії. До кінця липня остаточний варіант повинні представити президенту, після чого стартують публічні обговорення.

До референдуму з конституційних поправок в Білорусії залишається трохи більше півроку – як заявила раніше глава ЦВК країни Лідія Єрмошина, голосування відбудеться в лютому 2022 року. Хоча дата досі не оголошена.
Традиційні товариші: в Угорщині заборонили гей-пропаганду в школах
Закон прийняли з подачі прем’єр-міністра Віктора Орбана

Пропозиції по конституції готує експертна комісія з 36 осіб на чолі з головою Конституційного суду республіки Петром Миклашевичем. До групи не ввійшли представники позасистемної (тобто не представленої в парламенті республіки) опозиції. Попередній варіант комісія повинна представити президенту країни в серпні, заключне засідання комісії відбудеться, згідно з графіком 21 липня 2021 року. Публічного обговорення поправок поки не ведеться.

У парламенті республіки уточнили, що серед обговорюваних змін – закріплення шлюбу як союзу чоловіка і жінки. Цей захід виключить визнання в країні одностатевих шлюбів. Зі статті 32 чинної конституції не слід, що подібні союзи визнаються незаконними. Там лише зазначено, що «жінка і чоловік після досягнення шлюбного віку мають право на добровільних засадах вступити в шлюб і створити сім’ю. Подружжя рівноправним у сімейних відносинах ».

Шлюб як союз чоловіка і жінки прописаний в білоруському кодексі про шлюб та сім’ю. Його 12 стаття уточнює, що «шлюб – це добровільний союз чоловіка і жінки».

Тепер положення цієї статті кодексу планується внести до Конституції на майбутньому референдумі, заявив заступник голови комісії з міжнародних справ парламенту Білорусі Олег Гайдукевич.

Поділитись