Міністр освіти Анна Новосад пояснила ліквідацію російськомовних шкіл в Україні

Міністр освіти Анна Новосад пояснила ліквідацію російськомовних шкіл в Україні

Міністр освіти України Ганна Новосад пояснила прискорений перехід російськомовних шкіл на українську мову навчання.

Про це повідомляє «Інтерфакс». Новосад зазначила, що в першу чергу це було аргументовано близькістю мов. За словами міністра, для дітей, які навчаються російською мовою, вивчити українську і вчитися на ній значно легше, ніж для дітей, які, наприклад, вчаться на угорській, оскільки російська і українська мова відносяться до однієї мовної групи і в російськомовному середовищі українська мова в тій чи іншій мірі завжди присутня.

16 січня Верховна Рада України прийняла законопроект «Про повну загальну середню освіту», який ліквідує в країні російськомовні школи з вересня 2020 року.

Національні меншини, чиї мови є мовами Євросоюзу, перейдуть на більш м’який варіант україномовної освіти зі збереженням частини предметів рідною мовою з 2023 року.

У вересні 2017 року тодішній президент України Петро Порошенко підписав закон про освіту, згідно з яким з 2020 року весь процес навчання в країні повинен перейти на українську мову. Проти прийняття закону виступили Угорщина, Румунія, Молдова, Болгарія і Росія.

Поділитись