Меркель виступила з жорсткою заявою на адресу Лукашенка

Меркель виступила з жорсткою заявою на адресу Лукашенка

Канцлер Німеччини звинуватила режим в гібридних атаках.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель (Angela Merkel) звинуватила Білорусь у так званих гібридних атаках на країни ЄС. В ході візиту до Польщі Меркель закликала в суботу, 11 вересня, білоруська влада припинити переправляти мігрантів через кордон в ЄС. За її словами, про мігрантів повинні подбати міжнародні організації, і перш за все Білорусь повинна бути готова до цього, повідомляє dw.com.

Глава німецького уряду розкритикувала те, що “беззахисних людей з інших регіонів використовують” для здійснення гібридних атак. Меркель вказала, що говорила про це президенту Росії Володимиру Путіну, який вважається союзником білоруського правителя Олександра Лукашенка. “Я вважаю абсолютно неприйнятним проведення таких гібридних атак за рахунок окремих людей” – сказала Меркель.

Влада в Мінську звинувачують в тому, що вони цілеспрямовано привозять мігрантів, зокрема, з Іраку, щоб потім відправити їх в ЄС через кордон з Литвою і Польщею. Прем’єр-міністр Литви Ингрида Симона заявила 9 вересня про 3000 перебралися з Білорусі нелегалів.

Торкнувшись теми критикованого Варшавою газопроводу “Північний потік – 2”, Меркель підкреслила, що Берлін і Вашингтон домовилися якнайшвидше домогтися від Росії зобов’язання продовжити поставки газу через Україну після 2024 року. На її думку, це зобов’язання необхідно для того, щоб енергоносії не можна було “використовувати для гібридної війни”. При цьому канцлер ФРН визнала, що розуміє занепокоєння Києва в зв’язку з будівництвом трубопроводу, через який Польща і Україна, зокрема, побоюються втратити своє значення в якості країн-транзитерів російського природного газу в Центральну Європу.

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецкій погодився, що угоди між США, Німеччиною та Україною є стратегічно дуже важливими. “Гарантії транзиту газу через Україну зменшують можливість політичного або цінового шантажу з боку Росії”, – зазначив він після переговорів з Меркель.

Поділитись