Макрон заявив про неможливість Лондона бути одночасно союзником США і ЄС

Макрон заявив про неможливість Лондона бути одночасно союзником США і ЄС

Великобританія не може одночасно бути «кращим союзником США, ЄС і новим Сінгапуром», заявив президент Франції Еммануель Макрон, закликавши владу королівства визначитися із зовнішньополітичними пріоритетами.

Президент підкреслив, що намагатися бути «наполовину вагітною» – нереалізована концепція.

«Я за загальні амбіції і за спільну долю. Я сподіваюся, що (прем’єр Британії) Борис Джонсон теж бачить цей шлях, тому що я думаю, що (його бачать) британці. Ми залишаємося союзниками. Історія і географія не змінюються, тому я не думаю, що доля британського народу відрізняється від нашої», – додав Макрон.

Він також зазначив, що часто стає фігурою, на яку несправедливо покладають провину за проблеми Великобританії з Євросоюзом.

«Кожного разу, коли виникає проблема з ЄС, британці люблять ненавидіти французів – і мене – і покладати відповідальність на нас. Я прийняв цю роль. Іноді, коли виникає напруженість, я питаю: «Чому я?» Можливо, мене малюють важливішим, ніж я є», – пожартував Макрон.

Великобританія офіційно вийшла з Європейського союзу опівночі 31 січня 2020 року. Історичне угоду про співпрацю Великобританії і ЄС було досягнуто 24 грудня минулого року після декількох місяців непростих переговорів. Відповідно до умов угоди Британія покинула єдиний ринок і митний союз ЄС, проте сторони продовжать вільну торгівлю без мита і квот. Перехідний період по Brexit завершився 1 січня 2021 року.

Поділитись