Макрон: переговори з талібами не означають їх визнання

Макрон: переговори з талібами не означають їх визнання

Ведення переговорів з рухом “Талібан” не означає його подальшого офіційного визнання.

Про це в інтерв’ю телеканалу TF1 заявив президент Франції Емманюель Макрон.

Як зазначив глава держави, таліби контролюють Кабул і всю територію Афганістану, з цим не можна посперечатися. “Тому в операційному плані з практичної точки зору ми повинні проводити дискусії, що ми і почали робити. Коли я говорю “ми”- мова йде про міжнародне співтовариство. Але ці дискусії не регулюють їх визнання, оскільки ми поставили їм умови”, – зазначив Макрон.

У їх числі президент Франції назвав дотримання талібами прав людини, відмова від взаємодії з терористичним угрупованнями, зміна ставлення до афганських жінок (вони повинні почати поважати їх “гідність”).

Зараз же головним предметом переговорів є відновлення вильотів літаків з Кабула, щоб західні країни могли продовжити евакуацію своїх громадян і співпрацювали з ними афганців. За словами Макрона, ситуація в Афганістані буде розглянута на засіданні Ради Безпеки ООН. Передбачається прийняти резолюцію, яка дозволить, як і в інших операціях, створити зону безпеки, через яку люди зможуть потрапити в аеропорт. При цьому президент Франції відмовився робити будь-які прогнози на рахунок того, чи будуть таліби дотримуватися подібну резолюцію.

Коментуючи виведення американських військ з Афганістану, Макрон визнав, що демократію не можна нав’язати ззовні, створити її за допомогою зброї, “це прояв волі народу, результат його історії, підсумок тривалого процесу. “Цьому нас навчила ситуація в Іраку, в Лівії, ситуація в Афганістані”, – зазначив французький президент.

Поділитись