Макрон: НАТО – це організація, якої більше не існує

Макрон: НАТО – це організація, якої більше не існує

Північноатлантичний альянс був створений для протистояння Варшавському договору, якого вже не існує.

Зберігаючи НАТО, Європа тримається за геополітичну логіку, яка продовжує посилювати розкол союзу і суспільства в цілому.

З такою заявою виступив президент Франції Еммануель Макрон. Він розкритикував військовий формат Альянсу, зазначивши, що НАТО як організація більше не актуальна.

Іноді ми продовжуємо боротися проти ідеології або організації, якій більше не існує, з геополітичної логікою, якої більше немає, і яка продовжує розколювати Європу, – сказав Макрон в бесіді з Financial Times.

Він також негативно оцінює роботу Ради Безпеки ООН. Він уже не може вплинути на дозвіл великих регіональних конфліктів. Він закликав до створення «відродженої» Ради, який міг би уникнути загострення конфлікту між США і Китаєм. При цьому французький президент не впевнений, чи погодиться Пекін співпрацювати.

Макрон не вперше висловлюється в негативному ключі про НАТО. Раніше він заявив про «смерть мозку» організації. Це сталося після інциденту між військовими кораблями Франції і Туреччини. Мова про випадок з турецькими кораблями, які відмовили французькому фрегату в проведенні огляду судна, щодо якого були підозри в доставці контрабандної зброї в Лівію.

Поділитись