Майже 90% українців підтримують розпуск Верховної Ради

Майже 90% українців підтримують розпуск Верховної Ради

88% респондентів, опитаних соціологічною групою “Рейтинг”, відповіли “за” розпуск Верховної Ради.

Згідно з результатами останнього опитування, проведеного Соціологічною групою “Рейтинг” 8-12 червня 2019 р кількість прихильників дострокових парламентських виборів протягом останнього місяця зросла з 72% до 88%.

67% опитаних вважають, що новобраний парламент буде більш ефективним аніж попередній.

82% опитаних вважають, що оскарження групою народних депутатів у Конституційному суді Указу Президента Володимира Зеленського про розпуск парламенту і призначення дочасних виборів є не стільки захистом законності, як намаганням народних обранців продовжити свої повноваження хоча б на декілька місяців. Іншої думки у цьому питанні лише 9% респондентів.

58% вважають, що Указ Глави держави про розпуск парламенту відповідає як Конституції, так і настроям громадян. 20% – вважають, що він не відповідає Основному Закону, але відповідає настроям громадськості, лише 6% вважають його незаконним і таким, що не відповідає суспільним очікуванням. Найбільше тих, хто вважає Указ про розпуск парламенту відповідним Конституції та настроям громадян – на Півдні (67%), відносно менше на Заході (50%). У електоральному розрізі найбільше у відповідності Закону та суспільним очікуванням переконані прихильники партії «Слуга народу» (72%), найменше – симпатики партії «Європейська солідарність» (7%). При цьому майже половина останніх вважають, що хоча й Указ про дострокові вибори і не відповідає законності, він відповідає очікуванням громадян.

63% вважають, що якщо Конституційний суд визнає Указ Президента В.Зеленського про розпуск парламенту неконституційним, то вибори до Верховної Ради все одно повинні відбутися 21 липня 2019 року, як зазначено у рішенні Глави держави. 20% стверджують, що у такому випадку вони мають пройти в плановому порядку у жовтні ц.р. Лише 7% за те, щоб перевибори відбулися у вересні.

Поділитись