Мадуро заявив, що Колумбія контролює підготовку нового вторгнення до Венесуели

Мадуро заявив, що Колумбія контролює підготовку нового вторгнення до Венесуели

Президент Венесуели Ніколас Мадуро стверджує, що його колумбійський колега Іван Дуке контролює табори найманців, в яких йде підготовка до нового вторгнення в Боліваріанську Республіку.

“У мене є перевірена інформація, що [президент Колумбії] Іван Дуке через воєначальників контролює табори в Медельїні, департамент Антіокія, департаменті Норте-де-Сантандер, де йде перегрупування найманців для підготовки нових вторгнень до Венесуели”, – заявив Мадуро під час виступу в Каракасі, яке транслювалося по державному телебаченню.

Президент Венесуели закликав національні збройні сили і поліцію бути пильними. “Ми будемо охороняти батьківщину, щоб жодна з цих груп найманців не змогла завдати шкоди жодному державному інституту, жодному венесуельцю”, – підкреслив він.

Венесуельська влада 3 травня повідомила, що їм вдалося запобігти проникненню з Колумбії групи найманців, які мали намір здійснити державний переворот в Боліваріанської Республіці і вбити Мадуро. Серед затриманих були двоє громадян США. В ефірі державного телебачення венесуельський лідер продемонстрував їх документи на ім’я Люка Олександра Денман і Айра Беррі. Перший з них розповів на допиті, що разом зі спільниками мав взяти під контроль аеропорт і доставити туди Мадуро, щоб потім відвезти його в США.

Президент США Дональд Трамп заявив, що Вашингтон не має відношення до групи осіб, заарештованих в Венесуелі, і що США не стали б приховувати факт проведення операції проти цієї країни, якби планували її.

Політична ситуація в Венесуелі загострилася після того, як 23 січня 2019 року лідер опозиції країни Хуан Гуайдо, призначення якого на посаду спікера парламенту за два дні до цього анулював Верховний суд, оголосив себе виконуючим обов’язки президента. Тимчасовим главою держави його визнали США, до них приєдналися країни Групи Ліми (за винятком Мексики), Організація американських держав і більшість країн ЄС. Мадуро назвав подію спробою перевороту і заявив про розрив дипломатичних відносин з США. На його підтримку висловилися Росія, Білорусь, Іран, Китай, Куба, Нікарагуа, Сирія і Туреччина.

Поділитись