Лукашенко звинуватив Росію у тиску на республіку

Лукашенко звинуватив Росію у тиску на республіку

Президент Білорусі Олександр Лукашенко звинуватив Росію у тиску на республіку. Його слова наводить Telegram-канал «Пул Першого», близький до прес-службі білоруського лідера.


За словами політика, Москва зробила податковий маневр в нафтовій галузі саме заради цього. «Для чого вони вирішили натиснути – здогадайтеся самі», – додав Лукашенко.

Білоруський президент раніше неодноразово заявляв, що податковий маневр призведе до зменшення надходжень до бюджету республіки за рахунок вивізних митних зборів на нафтопродукти. У зв’язку з цим Мінськ вимагав від Москви надати компенсацію, але російська сторона відмовляла.

На тлі відмови компенсувати витрати Білорусь ввела екологічний податок на транзит нафти через її територію, а також почала закуповувати нафту у інших держав, зокрема, Норвегії.

Росія – найбільший постачальник нафти в Білорусію. Мінськ має право на 24 мільйони тонн на рік, причому шість мільйонів йому дозволено пускати на реекспорт. У 2019 Росія почала так званий податковий маневр – поступове обнуління експортного мита та підвищення ставки податку на видобуток корисних копалин. Мінськ оцінив свої втрати в період 2019-2024 років в 10-11 мільярдів доларів.

Поділитись