Лукашенко заявив, що у нього є сумніви у союзі між Росією і Білоруссю

Лукашенко заявив, що у нього є сумніви у союзі між Росією і Білоруссю

Олександр Лукашенко в досить різкій формі засумнівався в доцільності союзу між Росією і Білорусією. Свої заяви він зробив в ході зустрічі з журналістами в день голосування на парламентських виборах.

При цьому до строку, в який Мінськ і Москва домовилися підготувати «дорожню карту» про інтеграцію, залишаються лічені тижні. Білоруський лідер Олександр Лукашенко на зустрічі з журналістами в Мінську висловив своє невдоволення тим, що Москва щороку “підсовує” Білорусі нові умови організації процесу інтеграції. Це, за його словами, веде до економічних втрат його держави.

“Вибачте, на хріна потрібен тоді такий союз”, – обурився Лукашенко. Він також заявив, що не підпише документи, що дозволяють провести інтеграцію з російською стороною, якщо вони будуть загрожувати суверенітету республіки.

“Жоден документ мною не буде затверджений і підписаний, якщо він буде суперечити конституції і фундаментальним принципам життя нашого суспільства. Найголовніший принцип – суверенітет і незалежність”, – цитує слова Лукашенка ТАСС.

Москва останнім часом вимагає від Мінська прискорити інтеграцію в рамках союзної держави Росії і Білорусії. На початку вересня прем’єр-міністри Росії і Білорусії Дмитро Медведєв і Сергій Румас досягли угоди про підготовку дорожніх карт по інтеграції обох країн в союз до початку грудня.

Сам Лукашенко звертався до президента РФ Володимира Путіна з пропозицією вирішити всі спірні питання до 8 грудня, коли країни відзначать 20-річчя союзного договору. Російський лідер доручив опрацювати питання синхронізації законодавства Росії і Білорусії в різних галузях до 1 січня 2020 року.

Однак експерти раніше висловлювали сумнів, що Мінськ буде дотримуватися термінів, а сам Лукашенко довгі роки затягує процес інтеграції, консолідуючи еліту країни.

Поділитись