Лукашенко вирішив помиритися з американцями

Лукашенко вирішив помиритися з американцями

17 вересня Мінськ відвідав заступник держсекретаря США з політичних питань Девід Хейл. В ході зустрічі з главою зовнішньополітичного відомства Білорусі Володимиром Макеєм він анонсував повернення американського посла в Мінську і білоруського посла до Вашингтона.

Передбачається, що оголошення про взаємне повернення послів буде зроблено після переговорів з президентом Білорусії Олександром Лукашенком. За словами американського чиновника, ситуація, що зберігалася протягом 10 років “ненормальна”. Крім того, Хейл зазначив, що США йдуть на відновлення відносин з Білоруссю, тому що Вашингтону “дуже дорогий регіон” Східної Європи і там “уважно ставляться до погроз безпеки”. Також він запевнив, що США “дуже сильно підтримують суверенітет і незалежність Білорусі”.

Макей задоволений наявністю «взаємної зацікавленості в розвитку і поглибленні відносин». Він заявив про готовність білоруської сторони до «подальшого поступального руху» по шляху поглиблення двостороннього співробітництва з метою «зробити цей процес незворотнім». Також Макей зазначив, що переговори «пройшли в атмосфері абсолютної відкритості і взаємної довіри». За його словами, сторони обговорили поточний стан двосторонніх відносин та їх перспективи, включаючи конкретні сфери, в яких можна вийти на новий рівень співпраці.

У січні 2019 року Білорусь зняла введені 10 років тому обмеження на число американських дипломатів, які можуть працювати в країні. Після цього контакти керівництва країни з американськими чиновниками почастішали. Уже в березні цього року республіку відвідав заступник помічника державного секретаря США Джордж Кент, який подякував Мінську за невизнання російського суверенітету над Кримом.

Пізніше, в серпні в Мінську прилетів радник президента США з національної безпеки Джон Болтон, пізніше звільнений зі своєї посади президентом Дональдом Трампом. Втім, Болтон відзначав, що його зустріч з президентом Лукашенком не принесла результатів. Однак обидва ці візиту були високо оцінені Макеєм. Він пояснив поліпшення відносин республіки з США тим, що в регіоні з’явилися нові геополітичні конфлікти, і в Вашингтоні зрозуміли, що «Білорусь – не додаток якоїсь іншої країни».

Фото Ройтерс.

Поділитись