Лукашенко прокоментував справу Бабарико словами «злодій повинен сидіти у в’язниці»

Лукашенко прокоментував справу Бабарико словами «злодій повинен сидіти у в’язниці»

Президент Білорусі Олександр Лукашенко прокоментував справу проти колишнього глави Белгазпромбанку, опозиціонера Віктора Бабарика словами «злодій повинен сидіти у в’язниці».

Відео з його виступом опублікував Telegram-канал «Пул першого».

За словами білоруського лідера, справа Белгазпромбанку не є «політичним замовленням». «Немає ніякого страху і небезпеки в них (фігурантів справи). Але злодій повинен сидіти у в’язниці, до всіх однакове ставлення», – зазначив він.

Лукашенко додав, що колишні та нинішні топ-менеджери Белгазпромбанку, які за версією слідства створили організовану злочинну групу, не стануть в’язнями совісті. «Всі ці в’язні, а їх там вже під 30 чоловік. Всі дають свідчення. І цей (Віктор Бабарико) вже заридав. Коли не зареєстрували – заридав і почав свідчення давати. Тому в’язнями совісті не будуть», – підкреслив білоруський лідер.

Він додав, що наказав слідчим, щоб ті запросили фахівців з США, Польщі та Росії для ознайомлення з матеріалами кримінальної справи. «Лукашенко когось боїться або там дійсно кримінальні злочини?! Ми відкриті», – резюмував він.

15 липня стали відомо, що Комітет державного контролю Білорусі заарештував кошти подружжя заступника міністра фінансів Росії Андрія Круглова, що зберігаються на рахунку в Белгазпромбанку.

Про незаконні операції, що проводяться через «чорну касу» Белгазпромбанку, повідомлялося раніше. Одна зі схем, за даними слідства, полягала в обміні іноземної валюти на банківські облігації.

Слідство вважає, що глава Белгазпромбанку Бабарико, а також деякі колишні і нинішні топ-менеджери Белгазпромбанку створили організовану злочинну групу з метою виведення сотень мільйонів доларів за кордон. Влада заявляла, що дана діяльність контролювалася “ляльководами з Газпрому” і створила загрозу інтересам національної безпеки Білорусії.

Бабарико пред’явлені звинувачення за трьома статтями Кримінального кодексу Білорусі: частина 2 статті 235 ( «Легалізація коштів, отриманих злочинним шляхом»), частина 2 статті 243 ( «Ухилення від сплати податків, що призвело до збитків в особливо великому розмірі»), частина 2 статті 431 ( «Дача хабара повторно чи у великому розмірі»).

Поділитись