Лукашенко обурився через ціну російського газу для Німеччини

Лукашенко обурився через ціну російського газу для Німеччини

Президент Білорусії Олександр Лукашенко обурений тим, що його країна платить за російський газ більше, ніж у європейській державі.

За його словами, він дізнався, що РФ продає газ Європі за 65-68 доларів. У той час як Білорусь купує паливо за 127 доларів.

«Це ж не діло, я вже не кажу про рік 75-річчя Перемоги, що Німеччині продають природний газ до 70 доларів», – заявив Лукашенко. Він зазначив, що піднімав питання різних цін на газ під час недавньої відеоконференції в рамках ЄАЕС. Тепер президент Білорусії на зустрічі з прем’єр-міністром Сергієм Румасом поцікавився, що зроблено для зміни ситуації.

Глава «Газпрому» Олексій Міллер і білоруський посол в Москві Володимир Семашко в минулому лютому зафіксували ціну газу для Мінська на 2020 рік. Вона залишилася на рівні 2019 року і склала 127 доларів за тисячу кубометрів.

Перший віце-прем’єр Білорусії Дмитро Крутий заявив, що це базовий варіант, але країна буде домагатися «невеликого коректування».

Глава Міненерго республіки Віктор Каранкевич на початку квітня розповів, що Мінськ вів з «Газпромом» переговори про зниження ціни на 2020 рік. Тоді мова йшла про можливість купувати певні обсяги газу на біржових майданчиках за конкурентними цінами. Лукашенко заявив, що газ повинен коштувати для Білорусі 40-45 доларів за тисячу кубів з урахуванням логістики.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров в кінці квітня нагадав, що в момент укладання контрактів прописана ціна була нижчою за ринкову.

Поділитись