Лукашенко доручив уряду вести переговори з Казахстаном про постачання нафти

Лукашенко доручив уряду вести переговори з Казахстаном про постачання нафти

Президент Білорусії Олександр Лукашенко доручив уряду вести переговори з Казахстаном про постачання нафти.

Казахстанський віце-прем’єр Мурат Журебеков при цьому зазначав, що в Нур-Султані не обговорювали з Москвою питання поставок нафти Мінську. З 1 січня нинішнього року Росія зупинила постачання нафти до Білорусі через те, що не було досягнуто домовленості щодо ціни.

Президент Білорусії Олександр Лукашенко підписав указ, в якому доручив уряду вести переговори з владою Казахстану про торговельно-економічне співробітництво в області поставок нафти і нафтопродуктів.

«Білорусь продовжує роботу по диверсифікації поставок нафти, опрацьовуючи різні географічні напрямки для імпорту вуглеводневої сировини і логістику», – наводить інформаційне агентство БелТА повідомлення прес-служби білоруського лідера.

Напередодні Міністерство енергетики Казахстану підтвердило, що веде переговори з Білоруссю з приводу можливих поставок нафти. Казахстанці готові постачати нафту залізничним транспортом і по системі трубопроводів. Наприклад, по нафтопроводах Атирау – Самара, а також російсько-білоруському трубопроводу «Дружба».

“Ми з російською стороною переговорів не вели, тому що транспортування нафти до Білорусі через систему “Дружба” була ініціативою Білорусії”, – уточнив віце-прем’єр Журебеков. За його словами, питання поставок в принципі має вирішуватися Мінськом і Москвою.

Тим самим Казахстан ввічливо дав зрозуміти, що не хотів би вступати в прямий конфлікт між Росією і Білоруссю. Але дружба дружбою, а вигідну угоду упускати теж не хочеться. Тим більше, якщо клієнт знаходиться в залежному становищі і навіть не приховує цього. Йдеться про Олександра Лукашенка.

З 1 січня 2020 року Росія зупинила постачання нафти до Білорусі через те, що не було досягнуто домовленості щодо ціни.
Але це формальний привід. Розбіжності між двома країнами значно глибше. Мінськ незадоволений тиском з боку Росії, що вимагає посилення інтеграції в рамках Союзної держави.

Поділитись