Литва закликала ЄС ввести санкції проти Білорусі та Росії

Литва закликала ЄС ввести санкції проти Білорусі та Росії

Сейм Литви ухвалив резолюцію, в якій закликав ЄС ввести санкції відносно Білорусі і Росії в зв’язку з будівництвом БелАЕС, яке веде російська держкорпорація «Росатом».

Про це повідомляє прес-служба парламенту.

«У прийнятій резолюції міститься заклик до Європейського союзу прийняти юридичне рішення щодо загрози, яку становить для населення Європейського союзу Островецька АЕС», – йдеться в повідомленні.

Парламентарії зажадали від уряду добиватися введення санкцій з боку союзників проти «Росатому» і «інших компаній і посередників, що беруть участь в будівництві і продажу “брудної енергії”. Сейм також запропонував негайно вжити заходів з недопущення потрапляння електроенергії з Білорусі на свій ринок електроенергії після запуску БелАЕС.

У резолюції депутати порадили уряду «використовувати всі політичні і дипломатичні засоби» для отримання підтримки ЄС, НАТО, України, інших держав регіону і всього міжнародного співтовариства в усуненні загрози, створюваної БелАЕС.

Будівництво БелАЕС ведеться в Гродненській області. Росія в 2011 році видала Білорусії кредит в розмірі 10 мільярдів доларів, який покриває 90 відсотків витрат на будівництво. Решту грошей на фінансування проекту повинна надати Білорусь. Термін погашення кредиту становить 25 років. Почати його виплату Білорусія повинна після введення об’єкта в експлуатацію.

Поділитись