Литва ввела надзвичайний стан через Лукашенка

Литва ввела надзвичайний стан через Лукашенка

Литва запровадила надзвичайний стан на своїй території. Це є наслідком зростання кількості нелегальних мігрантів, яким Білорусь допомагає потрапити до Литви.

Про це передає польське видання Wyborcza.pl

Лише за останні 24 години литовський прикордонник затримав 116 осіб, які, незважаючи на відсутність документів, що дозволяють їм залишатися в ЄС, намагалися перетнути білорусько-литовський кордон. У четвер ввечері таких людей було 150. Більшість із них були громадянами Іраку, Ірану та Сирії.

Литовський прикордонник зараз стикається з подібними ситуаціями майже щодня. Цього року загалом 938 осіб незаконно намагалися дістатися до Литви з Білорусі. Це в 12 разів більше нелегальних мігрантів, ніж у цілому минулому році.

Тому Литва в п’ятницю оголосила надзвичайний стан. – Це ситуація, коли нам потрібна підтримка органів місцевого самоврядування у вирішенні певних логістичних питань, – заявила прем’єр-міністр Литви Інгріда Симоніте, цитована PAP.

Литовська влада звинувачує лідера Білорусі Олександра Лукашенко в тому, що полегшує мігрантам дістатися до Білорусі, а отже, і на територію Європейського Союзу. Це має бути помстою за підтримку Литвою санкцій проти Білорусі, підтримку білоруської опозиції та притулок Світлани Тихановської. 

– “Лукашенко підтримує міграцію, щоб послабити нашу рішучість з точки зору санкцій”, – написав у Twitter міністр закордонних справ Литви Габріеліус Ландсбергіс. “Це не пройде!”, – додав він. 

Лукашенко, навпаки, заявив, що у нього немає грошей для зупинки нелегальних мігрантів, яким погрожують санкціями. – “Ми більше не будемо тримати тих, кого ви задихаєте, в Афганістані, Ірані, Іраці. Через ваші санкції у нас немає ні грошей, ні сил для цього”, – заявив самопроголошений президент Білорусі.

Поділитись