Литва почала боротьбу проти російських паспортів на Донбасі

Литва почала боротьбу проти російських паспортів на Донбасі

МЗС Литви вимагає, щоб Євросоюз визнав паспорти, що видаються Росією жителям Донецької та Луганської областей України, недійсними.

Про це пише видання Delfi. У відомстві зазначають, що на даний момент відповідні консультації ведуться в Брюсселі. Литва розраховує, що Єврокомісія затвердить необхідне рішення, після чого всі країни Євросоюзу «на основі загального підходу не визнають ці паспорти».

При цьому у відомстві додали, що, якщо домовитися про консолідовану позицію ЄС не вдасться, Литва прийме рішення про невизнання документів в односторонньому порядку. Аналогічне рішення раніше виніс уряд Естонії.

17 липня президент Росії Володимир Путін підписав указ про спрощення отримання російського громадянства усіма жителями Донецької та Луганської областей України. Згідно з документом, звернутися за видачею російського паспорта в спрощеному порядку зможуть громадяни України та особи без громадянства, які мають дозвіл на тимчасове проживання або дозвіл на проживання в Росії, а також посвідчення біженця або свідоцтво про надання тимчасового притулку.

Путін двома указами від 24 квітня і 1 травня розпорядився спростити видачу російського громадянства жителям самопроголошених Донецької і Луганської народних республік, а також українцям, які народилися або жили в Криму і Севастополі та поїхав до приєднання півострова до Росії. Глава держави відзначав, що цей захід робиться в гуманітарних цілях. Влада України відмовилися визнавати нові посвідчення особи і пригрозили Москві точковими санкціями.

Фото gettyimages.

Поділитись