Литва може заборонити в’їзд представникам влади Білорусі за переслідування опозиції

Литва може заборонити в’їзд представникам влади Білорусі за переслідування опозиції

Литва може заборонити в’їзд представникам влади Білорусі, яких вважає відповідальними за переслідування опозиції.

Про це в четвер в ефірі радіостанції Ziniu radijas заявив міністр закордонних справ балтійської республіки Лінас Антанас Лінкявічюс.

“Якщо така необхідність буде встановлена, ці особи можуть бути внесені до списку небажаних”, – сказав він. Одночасно Вільнюс, за словами глави МЗС, “попередив сусідів про те, що санкції не є кращим мовою [спілкування]”.

Минулого тижня МЗС Литви висловив стурбованість у зв’язку з подіями, які супроводжують передвиборну президентську кампанію в Білорусі, а її хід, на думку зовнішньополітичного відомства, говорить про те, що Мінськ все більше віддаляється від стандартів демократії.

У середу група належать в основному до опозиції депутатів Сейму (парламенту) Литви, до яких приєдналися депутати Європарламенту від балтійської республіки, звернулися до керівництва ЄС із закликом ввести санкції відносно влади Білорусі за переслідування опозиції і порушення прав людини. “Санкції [щодо влади Білорусі] були скасовані в 2016 році, проте нова хвиля жорстоких репресій режиму проти своїх політичних опонентів, учасників мирних протестів, незалежних ЗМІ та громадянського суспільства ясно показує, що це рішення має бути негайно переглянута”, – сказано в зверненні.

Президентські вибори в Білорусі пройдуть 9 серпня.

Поділитись