Літаки США покинули Туреччину після погроз Ердогана

Літаки США покинули Туреччину після погроз Ердогана

У Туреччині з авіабази Інджірлік, на якій зберігається американська ядерна зброя, за добу вилетіли не менше п’яти військово-транспортних літаків Сполучених Штатів.

За даними західних моніторингових авіаційних ресурсів, з турецької бази в повітря піднялися три важких військово-транспортних літака Globemaster, а також C-5M Galaxy і C-40B.

Влада Туреччини закриє авіабазу Інджірлік для США, якщо Вашингтон введе санкції стосовно Анкари через поставок російських систем ППО С-400. З такою заявою виступив президент республіки Реджеп Тайіп Ердоган. Влада також готові закрити базу Куреджік, де розгорнуті елементи європейської системи протиракетної оборони.

У Пентагоні відреагували на погрози турецького лідера. Представник відомства зазначив, що військові сили Сполучених Штатів присутні на турецьких базах виключно з дозволу керівництва Туреччини. За його словами, Пентагон прагне зберегти відносини між країнами, закликаючи при цьому Анкару до більш конструктивної політики щодо російських С-400, а також деяких інших існуючих розбіжностей.

Поділитись