Лавров заявив, що США використовують пандемію, щоб нагнітати конфронтацію в світі

Лавров заявив, що США використовують пандемію, щоб нагнітати конфронтацію в світі

США в умовах пандемії коронавірусу намагаються нав’язати свої правила, підсилюють тиск на країни, які проводять незалежну політику, заявив глава МЗС РФ Сергій Лавров.

“Доводиться констатувати, що навіть в умовах пандемії наші американські колеги і їх союзники не припиняють спроб нагнітати конфронтацію, використовувати нинішню ситуацію, щоб нав’язати свою точку зору, своє бачення майбутнього порядку, який вони називають порядком, заснованим на правилах”, – сказав Лавров, виступаючи на засіданні Ради міністрів закордонних справ ШОС в форматі відеозв’язку.

Він підкреслив, що ці правила винаходяться самими США.

“Одночасно посилюється тиск на країни, які проводять незалежний зовнішньополітичний курс”, – додав російський міністр.

Так, за його словами, США в умовах пандемії коронавірусу висувають голослівні звинувачення на адресу Китаю та Росії.

“Лунають голослівні звинувачення на адресу Китайської Народної Республіки, Російської Федерації. Ігноруються заклики призупинити односторонні санкції на період боротьби з коронавірусною інфекцією, санкції, які перешкоджають гуманітарних поставок медикаментів, обладнання та продовольства”, – сказав Лавров.

Він переконаний, що в даний час вся система міжнародних відносин проходить перевірку на міцність.

“Цей процес став серйозним викликом для всієї світової спільноти, на передній план вийшло завдання порятунку життя людей, забезпечення медико-біологічної безпеки. Відчутного негативного впливу зазнали економіка і соціальна сфера. Перевірку на міцність проходить вся система міжнародних відносин. Не тільки окремі держави, але також багатосторонні організації та інтеграційні об’єднання”, – сказав Лавров.

Поділитись