Лавров розповів про плани передати Донбас Україні

Лавров розповів про плани передати Донбас Україні

Надання окремим районам Донбасу «особливого статусу» приведе Україну до ситуації, що нагадує відносини Молдови і Придністров’я.

Таку думку висловив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров в інтерв’ю газеті «Коммерсант». Він нагадав про позицію Москви: вона полягає на дотриманні мінських угод. Вони, сказав Лавров, мають на увазі «відновлення контролю України над усім цим регіоном при повазі його особливого статусу». Як зазначив дипломат, це «дуже схоже на Придністров’я».

Глава МЗС також підкреслив, що ідеї українського уряду про збереження унітарної держави і загрозу від «особливого статусу» Донбасу в кінцевому підсумку шкідливі як його жителям, так і цілісності української держави. Він вважає, що на південному сході України ніколи не будуть вшановувати Бандеру і Шухевича і продовжать святкувати 9 травня. «Таку різну» країну, за словами Лаврова, можна зберегти тільки шляхом певної федералізації.

24 вересня стало відомо, що Україна не збирається надавати самопроголошеним республікам Донбасу «особливий статус». Український уряд побоюється, що цей статус стане інструментом зовнішньополітичного тиску на країну.

Поділитись