Кремль відреагував на оновлення статусу України в НАТО

Кремль відреагував на оновлення статусу України в НАТО

У Кремлі звернули увагу, що НАТО надало Україні статус партнера з розширеними можливостями саме 12 червня, в день Росії, проте нададуть альянсу міркування на тему символізму таких збігів.

Про це заявив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков 16 червня. «Безумовно ми на це звернули увагу. <…> Це вже нехай самі представники альянсу обговорюють символізм тих чи інших подій. Ми звертаємо увагу на суть процесу», – відповів він на відповідне запитання журналістів.

Представник Кремля нагадав, що позиція Москви щодо дій НАТО послідовна і добре відома: Росія дуже уважно ставиться до наближення військової інфраструктури альянсу до своїх кордонів і буде змушена вживати відповідних заходів.

«Абсорбування» НАТО країн в свій склад незалежно від формату не сприяє зміцненню безпеки в Європі, зазначив Пєсков.

Коментуючи надання Києву нового статусу, в НАТО заявляли, що тим самим визнають значний внесок України в місії альянсу і демонструють послідовну прихильність партнерству.

Подяки організації висловлювали президент України Володимир Зеленський і глава МЗС України Дмитро Кулеба. Обидва відзначали, новий статус дозволить краще взаємодіяти з альянсом і зробить сильнішими як НАТО, так і Україну.

Новий статус надає Києву більший доступ до внутрішніх програм, військових навчань та обміну даними, проте не дає гарантій вступу країни в НАТО. Україна стала шостим партнером НАТО з розширеними можливостями поряд з Австралією, Фінляндією, Грузією, Йорданією і Швецією.

Поділитись