Кремль розгорнув масштабну кампанію з дезінформації

Кремль розгорнув масштабну кампанію з дезінформації

Прокремлівські ЗМІ розгорнули “масштабну кампанію з дезінформації”, щоб загострити ситуацію в західних країнах і підірвати довіру населення до влади в умовах пандемії коронавірусу.

Про це з посиланням на керівництво Євросоюзу повідомляє американська газета Financial Times.

Як сказано в доповіді дипломатичної служби ЄС, мета Кремля – ​​посіяти страх і паніку, щоб посилити економічну кризу і, в кінцевому підсумку, – “підривати європейське суспільство зсередини”.

Аналітична довідка європейського дипвідомства є 9-сторінковий документ. У доповіді описується широкий спектр спроб використовувати пандемію вірусу 2019 nCoV для поширення “помилкових наративів”, пише Financial Times. У звіті наголошується, що ефективність перевірок на відповідність дійсності постів в соціальних мережах про коронавірус “до сих пір неясна”.

У доповіді уточнюється, що “пов’язані з російською державою фейкові акаунти”, які раніше відпрацьовували теми Сирії і протестів “жовтих жилетів” у Франції, переключилися на пандемію коронавірусу, “поширюючи онлайн дезінформацію англійською, іспанською, італійською, німецькою та французькою мовами”.

“У прокремлівському контенті просувається ідея, що коронавірус – це “плід людських зусиль, перетворений Заходом в зброю”, – йдеться в документі. Зокрема, повідомлення, адресовані жителям Італії, спрямовані на те, щоб посилити побоювання населення з приводу ефективності дій місцевої влади і міжнародних організацій щодо запобігання подальшому поширенню епідемії.

Іспанською мовою тролі поширюють “апокаліптичні історії”, звинувачуючи “капіталістів в спробах нажитися на вірусі”, і підкреслюють, наскільки добре “Росія і особисто Путін справляються зі спалахом вірусу”.

“Прокремлівська стратегія полягає в використанні десятків різних і часто суперечливих один одному наративів, які поширюються через офіційні канали, а також інтернет і соціальні мережі. Ця кампанія покликана посилити сум’яття, паніку і страх, а також перешкодити людям отримувати доступ до надійної інформації про вірус і положеннях, що стосуються громадської безпеки”, – стверджують автори документа.

Поділитись