Кравчук дав пораду Зеленському перед зустріччю з Путіним

Кравчук дав пораду Зеленському перед зустріччю з Путіним

Перший президент Леонід Кравчук розповів, як чинному главі держави Володимиру Зеленському слід поводитися на майбутніх переговорах з російським колегою Володимиром Путіним та іншими лідерами країн-учасниць “нормандського формату.

Відповідні заяви він зробив в ефірі телеканалу “112”. Саміт в “нормандському форматі” відбудеться в Єлисейському палаці в Парижі 9 грудня, в ньому візьмуть участь президент Росії Володимир Путін, президент Франції Еммануель Макрон, канцлер Німеччини Ангела Меркель і український лідер Володимир Зеленський.

“Я б порадив так: захищати Україну. Це не просто слова. Наприклад, необхідно сказати там відверто і щиро правду – нас обдурили з Будапештським меморандумом. Нас обманюють і роблять вигляд, що допомагають, коли допомагають тільки на словах. З нами грають, як кішка з мишею”, – заявив Кравчук. За його словами, Зеленському слід сказати, що українці – “великий народ”, і що учасники саміту повинні говорити про те, що “відповідає інтересам українського народу”. Екс-президент додав, що на переговорах український лідер повинен керуватися національними інтересами країни.

“Головне тут – мужність, воля і сміливість заявити про ці інтереси”, – зазначив Кравчук.

“Нормандський формат” переговорів по Україні існує з червня 2014 року. Тоді в ході святкування 70-річчя висадки військ союзників у Нормандії лідери Росії, України, Франції та Німеччини вперше обговорили врегулювання конфлікту на Донбасі. З тих пір відбувся ряд телефонних розмов і зустрічей на вищому рівні, а також контактів міністрів закордонних справ.
Будапештський меморандум, який служив міжнародною угодою про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням Києва до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, був підписаний Україною, Росією, США і Великобританією в 1994 році. Відповідно до договору ядерний арсенал на території України було ліквідовано, а ядерні держави взяли на себе зобов’язання гарантувати Києву безпеку.

Поділитись