Країни НАТО підготували план на випадок «нападу Росії»

Країни НАТО підготували план на випадок «нападу Росії»

Глави оборонних відомств країн Північноатлантичного альянсу (НАТО) планують на зустрічі в Брюсселі затвердити новий план протидії теоретичного нападу Росії відразу за кількома напрямками.

Про це стало відомо в четвер, 21 жовтня.

«Міністри оборони країн НАТО мають намір у четвер узгодити новий комплексний план захисту від будь-якої потенційної атаки на декількох фронтах», – повідомили в Reuters з посиланням на джерела з числа офіційних осіб.

У статті стверджується, що в альянсі «як і раніше налаштовані на стримування Москви», навіть не дивлячись на те, що НАТО тепер приділяє більше уваги Китаю.

Цим планом передбачено можливість «будь-якого одночасного нападу в Балтійському і Чорноморському регіонах», в тому числі з потенційним застосуванням ядерної зброї, кіберзасобів і космічних систем.

«Якщо буде такий великий конфлікт, то це зажадає дій у всій зоні проведення операції. <…> Різні події можуть відбутися одночасно, в зв’язку з цим потрібно цілісна підготовка», – наводять в матеріалі слова американського чиновника.

4 жовтня в The National Interest написали, що Сполучені Штати цілком обґрунтовано бояться ризиків, пов’язаних з потенційним ядерним зіткненням з Росією або Китаєм: Вашингтон зараз не готовий вести з Москвою або Пекіном навіть звичайну війну. Стратегічна помилка американської сторони – розширення НАТО в 90-і роки в бік Східної Європи, а потім і на колишні країни СРСР.

13 вересня генерал Джон Хайт заявив, що мета США повинна полягати в тому, щоб ніколи не вести війну з Росією і Китаєм, адже така війна призведе до руйнівних наслідків для всього світу.

28 серпня екс-помічник американського держсекретаря з європейських та євразійських справ Аарон Мітчелл в своїй статті для The National Interest висловив думку, що в потенційній війні з Китаєм і Росією у Сполучених Штатів мало шансів на перемогу. Він вважає, що така війна повністю виснажить американську армію.

Поділитись