Країни ЄС в ООН закликали Росію припинити агресію в Україні

Країни ЄС в ООН закликали Росію припинити агресію в Україні

Франція, Німеччина, Велика Британія, Бельгія та Польща закликали Росію припинити посилювати збройний конфлікт на сході України, надаючи фінансову та військову підтримку сепаратистам. Європейські країни також, як і раніше, виступають проти російської анексії Криму. Дії Москви порушують суверенітет і територіальну цілісність України, загрожують світовій безпеці. Про це йдеться в спільній заяві країн Євросоюзу, яку було ухвалено на засіданні Ради Безпеки ООН, присвяченому ситуації в Україні.


В ООН також визнають провал Мінських домолвеностей щодо врегулювання ситуації на Донбасі.

Мирослав Єнча, помічник генерального секретаря ООН, заявив, що уккладені чотири роки тому домовленості “здебільшого не виконуються”. За його словами, учасники переговорів з врегулювання конфлікту на сході України “втратили колишню динаміку, а основні сторони нездатні або не мають наміру укласти угоду”.

Цей конфлікт “в серці Європи” не є замороженим, він продовжує збирати жертви, додав Єнча. За його словами, з початку конфлікту, його учасники понад десять разів домовлялися про припинення вогню, але невдовзі це порушували.

З 2014 року жертвами конфлікту на сході України стали понад три тисячі мирних жителів, всього постраждали не менше як 9 тисяч людей. Півтора мільйона жителів Луганської та Донецької областей стали біженцями. Про це повідомила Урсула Мюллер, помічник генерального секретаря ООН з гуманітарних питань.

За її словами, в 2019 році для гуманітарної допомоги жителям Донбасу, що перебувають по обидва боки лінії розмежування, необхідно 162 мільйони доларів.

Поділитись