Кожен українець винен іноземним кредиторам 1725 доларів

Кожен українець винен іноземним кредиторам 1725 доларів

Український уряд турбується про питання, як зменшити державний борг України. Для цього чиновники вже переглянули план на найближчі три роки за нашими зобов’язаннями і хочуть “віддати” його незалежному агентству.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман минулого тижня поскаржився, що з 2005 року по сьогодні сума українських зобов’язань збільшилася з 12,5 млрд доларів до 72,6 млрд доларів.

“Тільки на обслуговування ми витрачаємо 130 млрд грн щорічно. І це тільки обслуговування за відсотками”, – додав прем’єр.

За даними Держстату, в країні налічується трохи більше 42 млн громадян і кожен, включаючи людей похилого віку і дітей, винен іноземним кредиторам близько $ 1725 (майже 47,5 тис. грн). До цієї суми можна додати ще 3000 грн відсотків. В результаті кожен українець повинен 50,5 тис. грн. З огляду на, що середня зарплата в липні становила 9141 грн, то, за умови виплати держборгу за рік, потрібно буде щомісяця віддавати по 4210 грн, або 46% від місячного заробітку.

Міністерство фінансів також виступило з ініціативою передати управління держборгом незалежного установі. У Мінфіні зазначають, що зараз вони відповідають за розробку і впровадження Стратегії поводження з зобов’язаннями країни, але якщо управлятиме боргами незалежне агентство, то працюватиме такий план ефективніше. Така організація отримає можливість проводити “голландські” аукціони (аукціон, в якому ціна знижується, а не росте) з цінними паперами і управляти їх випуском (встановлювати різні умови погашення).

Крім того, за словами в.о. міністра фінансів Оксани Маркарової, Мінфін спільно зі Світовим банком вже зараз напрацьовує основу для створення такого агентства, пише “Сьогодні”.

Поділитись