Козак заявив про вихід Росії з переговорів по Донбасу

Козак заявив про вихід Росії з переговорів по Донбасу

Заступник глави Адміністрації президента Росії Дмитро Козак запропонував відмовитися від переговорів по Донбасу на рівні радників.

Про це йдеться в документі, що надійшов в розпорядження газети «Страна.ua». Представник Москви заявив, що робота радників глав держав нормандського формату неефективна, і назвав переговори в такому форматі «безглуздими».

За його словами, нещодавня угода про припинення вогню в Донбасі приймалося без участі Франції і Німеччини, цілком ґрунтуючись на пропозиціях Москви. Крім того, Козак розкритикував проект документа в рамках нормандської четвірки, оскільки спроби наповнити його змістом «не зустрічав жодного ентузіазму у інших учасників формату». «Це призводить до думки припинити безглузді переговори радників №4. Експеримент можна продовжити, але вже без Росії. З усією відповідальністю запевняю, що я не маю наміру далі брати участь в цьому нескінченно що триває “спектаклі” з відвертою імітацією бурхливої ​​діяльності по врегулюванню», – написав він.

Козак запропонував обмежити роботу помічників лідерів України, Росії, Німеччини та Франції виключно технічним супроводом зустрічей глав держав. Узгодження ж питань, якими зараз займаються радники, він запропонував передати міністрам закордонних справ нормандської четвірки.

Раніше Козак заявив, що переговори політичних радників лідерів «нормандської четвірки» з питання статусу Донбасу не привели до прориву через позицію Києва. Він розповів, що Україна не змогла надати чіткої й виразної відповіді про терміни розробки документа, який дозволить внести в Конституцію країни поправки з метою закріплення статусу Донбасу.

Раніше в МЗС самопроголошеної ДНР заявили про прорив на контактній групі з врегулювання конфлікту в Донбасі. Відзначається, що на засіданні були досягнуті результати в частині погодження та затвердження сторонами пакету додаткових заходів контролю чинного режиму припинення вогню.
Конфлікт в Донбасі почався в 2014 році, частина Донецької та Луганської областей проголосили незалежність. Україна звинувачує Росію в окупації цих територій. Москва відкидає претензії.

Поділитись