Конгрес починає процедуру імпічменту Трампа

Конгрес починає процедуру імпічменту Трампа

Палата представників Конгресу починає процедуру імпічменту президента Дональда Трампа.

Про це оголосила спікер палати Ненсі Пелосі (демократ від штату Каліфорнія). “Сьогодні я оголошую про те, що Палата представників починає офіційне розслідування в рамках процедури імпічменту. Я даю вказівку нашим шести комітетам приступити до проведення власних розслідувань”, – сказала Пелосі, яка займає в державній ієрархії США третю за значимістю посаду.

Вона мала на увазі спецкомітет з розвідки, комітети у закордонних справах, з нагляду та урядової реформи, по доходах і видатках, з фінансових послуг, а також юридичний комітет.

“Президент повинен бути притягнутий до відповідальності, ніхто не стоїть над законом”, – додала спікер. “Дії, які до сьогоднішнього моменту зробив президент, є серйозним порушенням конституції”, – заявила вона.

“Останні кілька місяців ми вели розслідування в наших комітетах і зверталися до судів, щоб Палата представників могла зібрати всі мають відношення до справи факти і вирішити, чи застосовувати наявні у неї відповідно до першої статті конституції повноваження, в тому числі виключні конституційні повноваження: схвалення статей імпічменту. І на цьому тижні президент визнав, що звертався до президента України [Володимиру Зеленському], щоб той вчинив дії, які підуть йому на користь з політичної точки зору”, – зазначила вона.

“Поведінка Трампа на посаді президента розкриває безчесні факти, що стосуються порушення з боку президента клятви, яку він давав при вступі на посаду, підриву національної безпеки і цілісності наших виборів”, – підкреслила вона.

Пелосі представляє Демократичну партію США, яка на даному етапі має більшість в Палаті представників. Рішення про початок запуску процедури імпічменту було оголошено по завершенні закритого засідання всій фракції демократів у нижній палаті Конгресу. На цьому засіданні розглядалося питання про наявність підстав для розслідування в рамках процедури імпічменту після повідомлень в ЗМІ про нібито спроби Трампа тиснути на Зеленського з метою спонукати Україну побічно допомогти главі вашингтонської адміністрації переобратися на другий термін в 2020 році.

Після закінчення виступу Пелосі запитали, яка мета початку процедури імпічменту, якщо Сенат Конгресу США, контрольований республіканцями, не витримає обвинувальний висновок. Журналістка, що задавала питання, нагадала також, що ніколи ще в американській історії Сенат не виносив обвинувальний висновок у підсумками процедури імпічменту. Спікер Палати представників не стала відповідати на це питання.

Поділитись