Конфлікт на кордоні: Путін і Ердоган дійшли згоди

Конфлікт на кордоні: Путін і Ердоган дійшли згоди

Москва і Анкара координуватимуть взаємні дії для припинення військового конфлікту і стабілізації відносин між Азербайджаном і Вірменією – про це в телефонній розмові домовилися президенти Росії і Туреччини Володимир Путіна і Реджеп Тайіп Ердоган.

Російський лідер вказав на неприпустимість будь-яких дій, які б розпалювали цей конфлікт. Ердоган погодився з Путіним, що вирішуватися дане протистояння повинно без кровопролиття – виключно за допомогою мирних переговорів.

Глави держав домовилися координувати взаємні дії для стабілізації відносин між Азербайджаном і Вірменією, йдеться в повідомленні прес-служби Кремля.

«Лідерами також відзначена безальтернативність політико-дипломатичного врегулювання нагірно-карабахського конфлікту на основі принципів міжнародного права в інтересах народів Вірменії та Азербайджану», – вказує адміністрація президента РФ.

Загострення конфлікту між Вірменією та Азербайджаном відбулося 12 липня, коли військовослужбовці двох держав почали перестрілку. Тоді загинуло понад 10 осіб з обох сторін. Сторони звинуватили один одного в провокаціях.

У той же час Ердоган заявив про беззастережну підтримку Анкари Азербайджану.

«Ми ні в якому разі не залишимо без підтримки братський Азербайджан, ведемо переговори з [президентом Азербайджану] паном Ільхамом Алієвим. До Туреччини була спрямована азербайджанська делегація, були проведені переговори. Я теж зустрічався з ними. Ми поруч з Азербайджаном», – повідомив турецький лідер.

Між Вірменією та Азербайджаном існує давній конфлікт через Нагірний Карабах, яких в 1988 році оголосив про вихід з Азербайджанської РСР. У 1992-1994 роках на його території пройшли масштабні бойові дії, після чого Азербайджан втратив контроль як над Карабахом, так і над ще сімома районами.

Поділитись