Компанія “Нафтогаз” подала до суду на владу України

Компанія “Нафтогаз” подала до суду на владу України

Українська компанія «Нафтогаз» подала до суду на владу України через видачу дозволу на розробку нафтогазового родовища Варвинський в Чернігівській області американської компанії, пов’язаної з екс-міністром енергетики США Ніком Перрі.

Про це пише журнал Time з посиланням на джерела. «Нафтогаз» подав позов до суду Києва 13 грудня. Компанія стверджує, що влітку 2019 року влада України незаконно видали дозвіл американській Ukrainian Energy на розробку родовища. Структура «Нафтогазу» тоді також претендувала на це право, однак програла торги за контрактом. Тепер «Нафтогаз» просить київський суд скасувати видачу дозволу американському конкуренту.

Компанія Ukrainian Energy належить американському бізнесменові українського походження Майкл Блейзер і одному зі спонсорів Республіканської партії США Алексу Кренбергу, які пов’язані з Ніком Перрі. Раніше Associated Press писало, що їх компанія отримала угоду з розвідки нафти і газу після того, як Перрі відвідав урочисту інавгурацію президента України Володимира Зеленського. Під час свого візиту він передав останньому список людей, яких рекомендував би на пост радника з енергетики – серед них був і Майкл Блейзер.

Заявка на освоєння Варвинського родовища була подана Блейзером і Кренбергом лише через тиждень після цього. За інформацією Associated Press, Ukrainian Energy запропонувала менше «Нафтогазу», проте контракт терміном на 50 років все одно віддали американської компанії.

Раніше повідомлялося, що кілька американських бізнесменів, пов’язаних з Республіканською партією США, весною 2019 року намагалися домогтися зміни керівництва «Нафтогазу». За деякими даними, Нік Перрі просив Володимира Зеленського розширити наглядову рада держкомпанії, включивши в нього американців. Однак сам екс-міністр енергетики спростував інформацію, заявивши, що не тиснув на представників української влади і не примушував їх до призначення певних людей в керівництво «Нафтогазу».

Поділитись