Компанія Boeing відмовилася допомогти в новому розслідуванні катастрофи в Нідерландах

Компанія Boeing відмовилася допомогти в новому розслідуванні катастрофи в Нідерландах

Керівництво компанії Boeing відповіло відмовою на пропозицію законодавців в Нідерландах сприяти в проведенні нового розслідування авіакатастрофи, що сталася в цій країні в 2009 році.

Про це йдеться в статті, опублікованій в четвер у газеті The New York Times.

У лютому 2009 року авіалайнер Boeing 737 компанії Turkish Airlines впав недалеко від Амстердама. Загинули дев’ять осіб, більше 80 отримали травми. Газета в січні цього року виступила з твердженням, що співробітники Boeing були частково винні в події, проте американської компанії нібито вдалося переконати нідерландських слідчих не загострювати на цьому увагу.

Як зазначає видання, після публікації зазначеного матеріалу законодавці в Нідерландах вирішили провести новий розгляд і з’ясувати, зробила компанія Boeing вплив на хід попереднього розслідування. Вони хотіли поставити питання главі американської компанії Девіду Келхун, а також попросили про сприяння Національне управління США з безпеки на транспорті.

У публікації наголошується, що Boeing і управління направили законодавцям листи, в яких відповіли на їх запит відмовою. В управлінні, зокрема, закликали довіряти висновкам попереднього розслідування. У Boeing відзначили, що будуть слідувати вказівкам НУБТ в даному питанні.

У матеріалі The New York Times, опублікованому в січні, стверджувалося з посиланням на джерела і документи, що однією з причин катастрофи літака Turkish Airlines були неполадки в роботі датчика для визначення висоти. Через них лайнер занадто сильно знизив швидкість перед запланованою посадкою. Як зазначалося в публікації, співробітники Boeing недооцінили ризики, пов’язані з неправильною роботою зазначеного датчика, і не надали пілотам належних інструкцій щодо того, як потрібно діяти в такій ситуації.

У 2019 була припинена експлуатація літаків Boeing 737 MAX після двох катастроф. 10 березня 2019 року в Ефіопії розбився Boeing 737 MAX 8 авіакомпанії Ethiopian Airlines, загинули 157 осіб. 29 жовтня 2018 року жертвами катастрофи літака аналогічної моделі компанії Lion Air в Індонезії стали 189 осіб. Керівництво Boeing визнало, що в обох випадках на борту повітряних суден перед тим, як вони розбилися, мав місце збій в роботі системи поліпшення характеристик маневровості.

Поділитись