Колесникова розповіла про погрози силовиків вивезти її з Білорусі «по частинах»

Колесникова розповіла про погрози силовиків вивезти її з Білорусі «по частинах»

Член президії Координаційної ради білоруської опозиції Марія Колесникова подала до Слідчого комітету заяву про порушення кримінальної справи, в якій розповіла про погрози силовиків вивезти її з країни по частинах.

Про це повідомляється на сайті штабу колишнього учасника президентських перегонів, екс-глави Белгазпромбанка Віктора Бабарика.

У заяві на ім’я голови СК Івана Носкевіча Колесникова повідомила, що відбувалося з нею 7 і 8 вересня: викрадення, психологічний тиск, погрози вбивством, спроба силою видворити з країни. Вона вимагає порушити кримінальні справи проти співробітників КДБ і Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю і корупцією МВС.

Колесникова стверджує, що зазначені в заяві особи погрожували позбавити її життя. «Заявлялося, що в разі, якщо я добровільно не покину територію Республіки Білорусь, мене все одно вивезуть: живою чи по частинах», – пише вона.

Їй погрожували позбавленням волі до 25 років. Усвідомивши, що Колесникова добровільно не виїде з країни, співробітники КДБ наділи їй на голову мішок і вивезли на кордон з Україною, стверджує вона. Опозиціонерка підтвердила, що порвала паспорт, щоб залишитися в Білорусі.

7 вересня в центрі Мінська невідомі посадили Колесникову в мікроавтобус з написом «Зв’язок» і відвезли. На наступний день влада заявила, що вона намагалася покинути країну, але була затримана.

З семи членів президії Координаційної ради шестеро або затримані, або вже знаходяться за межами Білорусі. На волі в країні залишається лише письменниця, нобелівський лауреат Світлана Алексиєвич.

Поділитись