Коболєв відповів на прогноз Путіна про зрив транзиту газу через Україну

Коболєв відповів на прогноз Путіна про зрив транзиту газу через Україну

«Нафтогаз» не має наміру відмовлятися від своїх судових позовів до «Газпрому». Київ в цілому готовий до подальшої співпраці з російською компанією, але тільки «за справедливими ринковими цінами».

Разом з тим, у “Нафтогазі” зазначили, що Росії не варто «шуміти», так як Україна імпортує газ з ЄС по діючих газопроводах. Так в компанії оцінили слова Володимира Путіна про зрив транзиту газу через Україну.

“Україна дійсно має зобов’язання щодо впровадження європейського законодавства до кінця цього року. І я дуже сподіваюся, що український парламент сьогодні зможе розблокувати підписання вже прийнятого законопроекту 2239-1 “Про внесення змін до деяких законів України у зв’язку з відокремленням діяльності з транспортування природного газу”, – написав Коболєв.

Переговори Росії і України щодо газу зайшли в глухий кут

При цьому він заявив, що «Нафтогаз» не відмовиться від судових претензій до «Газпрому». Компанія планує продовжити відстоювання своїх інтересів в суді.

Зниження Росією ціни на газ на 20-25% не зможе компенсувати Україні відмову від $ 3 млрд, заявив він.

“Газ з Росії і так має бути на 20-25% дешевше, ніж газ з Європи, оскільки “Газпром” при прямих поставках не платить за його транспортування до Європи. Тобто 20-25% – це не знижка, це нормальна ціна, причому наслідком якої може бути зниження доходів України від транзиту”, – впевнений виконавчий директор “Нафтогазу” Вітренко.

Коболєв також зазначив, що Україна «фізично» отримує паливо з трьох країн ЄС за допомогою діючих газопроводів. Глава «Нафтогазу» підкреслив, що ці труби використовують і інші міжнародні організації.

«Вони купують цей газ на ринку ЄС, де частка “Газпром” почала знову скорочуватися і становить зараз близько 32%. Тобто, називати весь газ на ринку ЄС російським точно не коректно. М’яко кажучи”, – додав Коболєв в своєму пості в Facebook.

Президент Росії Володимир Путін до цього заявив, що існує ризик припинення транзиту газу через територію України. Політик повідомив про це в ході саміту БРІКС в Бразилії.

Поділитись