Кличко заявив, що не має виконавчої влади та порівняв себе з королевою

Кличко заявив, що не має виконавчої влади та порівняв себе з королевою

Мер Києва Віталій Кличко заявив, що фактично не має виконавчої влади в своєму місті і не впливає на процеси, які в ньому відбуваються.

Свою думку він висловив в інтерв’ю РБК-Україна: “Яке це самоврядування, коли мер міста, якого вибирають кияни, стає “англійською королевою”, просто людиною, яка може покладати квіти, розрізати стрічки, але не має впливу на процеси, які відбуваються в місті?”

Кличко зазначив, що він не може контролювати бюджет столиці і реалізацію проектів, з якими він йшов на вибори.
Він підкреслив, що буде відстоювати право на законодавчу і виконавчу владу для мера, так як він «в розумінні людей несе відповідальність за все, що відбувається в Києві».

Раніше стало відомо про плани президента України Володимира Зеленського звільнити Віталія Кличка з поста глави Київської міської державної адміністрації, після чого розділити повноваження по управлінню містом між цією посадою і позицією мера Києва. Кличко вважає, що цей крок порушить принципи самоврядування.

Відповідно до закону «Про столицю», глава КМДА і мер Києва – це різні посади. Першого призначає президент, а другий отримує пост за підсумками виборів. Однак за рішенням Конституційного суду президент зобов’язаний призначати на посаду голови КМДА обраного на виборах мера.

Поділитись