Китайський корабель потопив в’єтнамську шхуну в Південно-Китайському морі

Китайський корабель потопив в’єтнамську шхуну в Південно-Китайському морі

Китайський корабель берегової охорони потопив в’єтнамську риболовецьку шхуну і затримав вісім чоловік, що знаходилися на її борту.

Про це повідомило агентство DPA. “Вперше в цьому році китайський корабель потопив судно в нашому регіоні”, – наводить агентство слова представника адміністрації провінції Куангнгай в центрі В’єтнаму.

За словами чиновника, інцидент стався в акваторії Парасельских островів (Сиша), які є предметом територіальної суперечки між КНР і В’єтнамом. Служба берегової охорони Китаю затримала вісьмох рибалок з потопленої шхуни і два в’єтнамських судна, які намагалися прийти їм на допомогу. Увечері того ж дня всі затримані були відпущені.

Архіпелаг Спратлі і Парасельські острови вже багато років залишаються причиною багатонаціонального конфлікту в Південно-Китайському морі. Крім В’єтнаму і Китаю, які виступають основними фігурантами суперечку про приналежність цих територій, про часткові або повні претензії на острови також заявляють Бруней, Малайзія і Філіппіни. Крім стратегічного розташування на перехресті морських маршрутів Індійського і Тихого океанів, цінність островів визначається також і тим, що на їх шельфі, згідно з експертними оцінками, зосереджені значні запаси нафти і мінеральної сировини, розробку яких прагне почати кожен з учасників цього конфлікту.

Поділитись