Китай запідозрили в насильницькій стерилізації жінок

Китай запідозрили в насильницькій стерилізації жінок

Владу Китаю підозрюють у намірі стерилізувати тисячі уйгурських жінок.

Уйгури – тюркомовний народ, що сповідує іслам, – національна меншина в Піднебесній. Їх велика частина проживає на крайньому заході країни, в регіоні Сіньцзян.

Журнал Foreign Policy оприлюднив державні документи Синьцзян-Уйгурської автономії, згідно з якими уряд виділив кошти на стерилізацію 14,8 тисячі жінок в місті і близько 8 тисяч в провінції. Також Китай профінансував встановлення 5,9 тисячі контрацептивних маткових спіралей. Всі ці пункти включені в бюджет на планування сім’ї в 2019 році в сіньцзяньскому місті Хотан і сусідньому повіті Гума, де, в основному, живе уйгурське населення.

Автори статті звертають увагу на те, що на Синьцзян довелося 80% всіх спіралей, встановлених в КНР за 2018 рік. А число стерилізацій в даному регіоні за рік перевищила кількість на душу населення, ніж за всі попередні 20 років.

В уйгурських регіонах народжуваність за три роки (з 2015 по 2018) впала на 84%. В середньому по країні вона знизилася лише на 4,2%.

Жінкам, котрі побували в так званих «таборах перевиховання» для уйгурів в Китаї, робили ін’єкції, після яких їх менструальний цикл порушувався або зовсім припинявся. Крім того, потерпілі неодноразово розповідали про те, як їм насильно робили стерилізацію або ставили спіралі.

На даний момент населення Сіньцзана становить лише 1,8% від загального числа жителів КНР.

«Табори перевиховання» в Китаї називають справжніми концтаборами, в яких примусово утримують понад 1 мільйон уйгурів. До таких заходів уряд вдається з початку 2017 року.

На виправдання своїх дій Китай стверджує, що в таборах здійснюється «перевиховання і підготовка», за допомогою яких в країні борються з тероризмом і екстремізмом.

США вже заявили про введення санкцій проти китайських чиновників, які причетні до утисків уйгурів та інших мусульман в Сіньцзян-Уйгурському автономному районі.

Поділитись