Китай ввів санкції проти США

Китай ввів санкції проти США

Пекін вводить санкції відносно ряду американських неурядових організацій у відповідь на прийняття закону по Гонконгу. Про це на брифінгу в понеділок заявила офіційний представник МЗС Китаю Хуа Чуньїн.

Серед компаній, які потрапили під санкції – Human Rights Watch.

“Нещодавно США прийняли закон “Про захист прав людини і демократії в Гонконзі”, ігноруючи протест Китаю, це стало серйозним порушенням міжнародного права і основних норм міжнародних відносин, а також втручанням у внутрішні справи КНР, Пекін в цьому відношенні висловив свій рішучий протест. У відповідь на це Китай прийняв рішення ввести санкції відносно ряду американських неурядових організацій, включаючи NDI, HRW, Freedom House”, – зазначила китайський дипломат в ході брифінгу.

Нагадаємо, що президент США Дональд Трамп раніше підписав два закони, що стосуються Гонконгу. Це документ “Про захист прав людини і демократії в Гонконзі” і заборона поставок в спеціальний адміністративний район певної поліцейської екіпіровки.

Підписані Трампом документи коригують закон про політику США щодо Гонконгу від 1992 року. Вони припускають, що перегляд торговельних відносин Сполучених Штатів з Гонконгом може переглядатися щороку, залежно від ступеня його автономії, а також санкції проти осіб, яких Вашингтон вважатиме відповідальними за порушення прав людини в адміністративному районі.

У Гонконзі в кінці березня поточного року почалися масові через невдоволення жителів проектом закону про екстрадицію в Китай. Однак після відкликання Пекіном законопроекту демонстрації в Гонконзі не припинилися: учасники акцій вимагають розслідування дій силовиків в ході протестів, а також зміни виборчого права і відставки глави Гонконгу Керрі Лама.

Поділитись