Китай відкликав свого посла з Вільнюса

Китай відкликав свого посла з Вільнюса

Китай прийняв рішення відкликати посла КНР з Вільнюса в зв’язку з тим, що влада Литви дозволила Тайваню відкрити “представництво” в країні, говориться в заяві МЗС КНР.


Раніше міністр закордонних справ Тайваню Джозеф У оголосив, що острів збирається відкривати представництво в Литві, воно буде розташовуватися в Вільнюсі і називатися “Тайваньським представництвом в Литві”. Міністр економіки та інновацій Литви Аушріне Армонайте зі свого боку заявила, що Литва в жовтні-листопаді відкриє торгове представництво на Тайвані.

“Нещодавно уряд Литви, незважаючи на неодноразові подання китайської сторони і попередження про наслідки, заявило, що дозволить тайванської адміністрації відкрити “представництво від імені Тайваню”, це стало грубим порушенням принципів комюніке про встановлення дипломатичних відносин між двома країнами і завдало серйозної шкоди суверенітету і територіальної цілісності Китаю”, – йдеться в заяві МЗС КНР.

Відомство зазначає, що “Китай рішуче виступає проти цього, уряд КНР вирішило відкликати посла Китаю в Литві і попросило литовський уряд відкликати посла в Китаї”.

Поділитись