Китай розробив проект ядерного реактора нового типу

Китай розробив проект ядерного реактора нового типу

Китайські вчені представили проект комерційного ядерного реактора, який може працювати на основі суміші розплавлених солей в якості охолоджуючої рідини.

В якості палива в реакторі замість урану планується використовувати торій, повідомила South China Morning Post. Передбачається, що перший такий реактор може бути введений в експлуатацію до 2030 року. Влада планує побудувати кілька подібних енергетичних установок в пустельних районах на заході країни, оскільки вони не потребують наявності запасів води.

«Маломасштабні реактори мають значні переваги з точки зору ефективності, гнучкості та економічності. Вони покликані відігравати ключову роль в переході до чистої енергії і будуть широко використовуватися в найближчі роки», – зазначив професор Ян Жуй з Шанхайського інституту прикладної фізики.

За його словами, торієві реактори на розплавах солей можуть бути задіяти в пустельних районах Західного Китаю для забезпечення чистого і стабільного енергопостачання в поєднанні з вітряними і сонячними електростанціями. Дана технологія також може відкрити шлях для створення перспективних силових установок нового типу, які зможуть використовуватися на авіаносцях і підводних човнах, зазначає газета.

Ідея впровадження такої технології не є щось новим. Так, американські вчені почали працювати над проектом реакторів на розплавах солей ще в 1950-х роках, розраховуючи на їх основі створити ядерні двигуни для літаків. Однак в 1970-х роках проект був згорнутий, оскільки натрапив на цілий ряд технічних складнощів. Вони пов’язані, зокрема, з габаритами таких реакторів, ризиками їх використання в авіації і швидкої зношуваності використовуваних матеріалів через хімічної корозії від розплаву солей.

Китайські вчені намагаються відшукати ключ до вирішення цих проблем і знайти технології застосування в комерційних і військових цілях. Інтерес в цій же сфері зараз знову проявляє і ряд інших країн.

Поділитись