Китай претендує на позицію світового лідера з виробництва какао-бобів

Китай претендує на позицію світового лідера з виробництва какао-бобів

“Кот-д’Івуар, Гана: прокидайтеся”! – таке повідомлення опублікував в соцмережах південноафриканський журналіст Мусса Жозеф у відповідь на новину про те, що Китай відправив до Бельгії чергову партію вирощених у себе какао-бобів.

На сьогоднішній день країни Африки забезпечують 86% світового виробництва какао-бобів, інші 14% припадають на Бразилію. Але в Піднебесній впевнені, що пройде зовсім небагато часу, і в Китаї зможуть домогтися виробництва таких же обсягів, а в самому найближчому майбутньому китайцям вдасться не тільки скласти конкуренцію всім іншим виробникам какао-бобів, а й повністю витіснити їх з ринку.

У Китай какао-боби вирощують в південній провінції Хайнань. В кінці 2020 року звідти вже була відправлена ​​перша партія товару європейським виробникам шоколаду.

– У нашій країні – унікальний клімат, а екологічна ситуація дозволяє вирощувати оригінальні сорти какао, затребувані в Європі, – говорить заступник директора дослідницького Інституту спецій і напоїв при китайської Академії тропічних сільськогосподарських наук Хао Чаоюнь. – До того ж у нас є порти, завдяки яким можна налагодити поставки в будь-яку країну світу, це теж безумовний плюс.

З ростом споживчого попиту на шоколад в провінції збільшили площу посівів какао-бобів. А замовлення з Європи надають впевненості в тому, що така продукція made in China вже визнана і затребувана міжнародною спільнотою.

В Африці ж не поділяють впевненості своїх конкурентів і вважають, що краще б в КНР зосередилися на вирощуванні рису і каучуку – продуктів, які в сільському господарстві Китаю на даний момент займають основні позиції.

Поділитись