Кількість українців, які зможуть вийти на пенсію в 60 років, скоротиться наполовину

Кількість українців, які зможуть вийти на пенсію в 60 років, скоротиться наполовину

Поступове підвищення мінімально необхідного стажу до 35 років призведе до того, що протягом 10 років кількість українців, які зможуть вийти на пенсію в 60 років, скоротиться до 55%.

Як повідомляє видання “Факти”, в 2004 року в Україні введено поняття “страхового стажу”. З тих пір не має значення, скільки людина пропрацювала фактично, а важливо, як довго роботодавець оплачував страхові внески до Пенсійного фонду.

Якщо трудового стажу не вистачає, його завжди можна купити. І тут є два шляхи. Перший – купити весь відсутній стаж відразу. Тоді він відразу ж буде врахований при розрахунку пенсії.

Доплата розраховується за формулою: Д = С * К * М, де

Д – доплата за стаж, якого не вистачає
С – страховий внесок з мінімальної зарплати зі ставкою ЄСВ – 22%
К – коефіцієнт вартості компенсації, який застосовується при одноразовій оплаті
М – кількість місяців стажу, яких не вистачає для пенсії

Величина коефіцієнта “К” залежить від кількості років докуповувати стажу:

Другий – купити стаж “в розстрочку”. Для цього потрібно звернутися до фіскальної службу за місцем проживання та укласти відповідний договір. Документ підписується на строк не менше року (максимальний термін не обмежений) з щомісячними платежами, розмір яких не може бути менше мінімального страхового внеску.

У цьому випадку застосовується така формула: Д = С * М

Як видно, при оплаті в розстрочку в ній немає “коефіцієнта вартості компенсації”, що значно здешевлює покупку. Однак враховуватися куплений стаж буде тільки після його повної оплати. Для наочності, можна порахувати і порівняти вартість покупки 1,2 і 3 років трудового стажу обома способами.

Мінімальна зарплата в 2019 році становить 4173 гривні. Значить, мінімальний страховий внесок при ставці ЄСВ 22% дорівнює 918,06 гривень. Окупність таких вкладень можна порахувати, поділивши суму доплати на розмір середньої пенсії, яка станом на 01.07.2019 р становить 3006 гривень.

Поділитись