Кількість суддів Верховного суду України скоротиться в два рази

Кількість суддів Верховного суду України скоротиться в два рази

Президент Володимир Зеленський підписав закон, який передбачає скорочення кількості суддів Верховного суду України майже в два рази – до 100 осіб.

Про це сказано в інформації про статус закону, розміщеної на сайті Верховної ради. “4 листопада закон повернутий з підписом президента”, – сказано в повідомленні.

Парламент України прийняв у цілому цей закон 16 жовтня. Законом розпускається нинішній склад Вищої кваліфікаційної комісії суддів і скорочується кількість її членів з 16 до 12.

Закон також поширює так звану люстрацію (тимчасову заборону обіймати певні посади) щодо керівництва ВККС і Державної судової адміністрації, які займали ці посади не менше року в період з 21 листопада 2013 по 19 травня 2019 року. Крім того, вводиться новий порядок формування складу ВККС, а також ряд інших нововведень.

Глава Верховного суду Валентина Данішевська раніше різко розкритикувала цей закон. За її словами, скорочення кількості суддів руйнує саму інстанцію і зовсім не є судовою реформою. Вона підкреслювала, що на Україні не вистачає 2 тисячі суддів, близько 15 судів взагалі не працюють. Скорочення суддівського корпусу, за словами Данішевської, призведе до того, що громадяни ще довше будуть чекати оголошення вердиктів судів.

Поділитись