Кількість прихильників союзу з Росією в Білорусії за рік знизилося з 60 до 40 відсотків

Кількість прихильників союзу з Росією в Білорусії за рік знизилося з 60 до 40 відсотків

Кількість прихильників союзу з Росією в Білорусії за 2019 рік знизилася з 60,4% до 40,4%.

До такого висновку дійшла варшавська BAW ( «Білоруська аналітична майстерня») під керівництвом Андрія Вардомацького.
Як повідомляє польський телеканал «Белсат», варшавська соціологічна служба проводила дослідження в грудні 2019 року.

“Серед опитаних – люди з різних регіонів Білорусі, причому не тільки міське, а й сільське населення. Вибірка склала 1061 людини, які були опитані методом face-to-face”, – зазначає Белсат.

Сама BAW при настільки масштабній діяльності не може собі дозволити пристойний сайт і публікації, що дозволяють верифікувати заявлені результати. Також відомо, що держоргани Білорусії, які монополізували соцопитування з політичних питань і фактично заборонили їх проведення незалежними соціологами, ліцензію BAW не видавали.

Проте, польський телеканал з посиланням на BAW зазначив, що «якщо завтра відбудеться референдум з приводу геополітичного вибору Білорусії, то прихильники союзу з Росією не зможуть отримати абсолютної більшості голосів». З вересня по грудень минулого року число прихильників союзу знизилося на 14,7% (з 54,8% до 40,4%) і, одночасно, число прихильників вступу Білорусі до Євросоюзу зросла з 24,4% до 32%.

«За об’єднання Білорусі та Росії в союзну державу висловилися 12,8% респондентів, а за входження до складу Росії – 3,7%», – повідомив польський телеканал, що спеціалізується на підтримці білоруських націоналістів і фінансований владою сусідньої країни.

При цьому 74,6% білорусів (ймовірно, громадян Білорусії або її жителів) вважають, що Білорусь і Росія повинні бути повністю незалежними державами, але мати дружні відносини з відкритим кордоном, відсутністю віз і митниці. Ще 6,6% опитаних вважають, що в стосунках з Росією повинні бути закритий кордон, митниця і візовий режим.

Поділитись