Київ зажадав від Тегерана пояснень слів про “хорошу роботу” військових

Київ зажадав від Тегерана пояснень слів про “хорошу роботу” військових

Україна очікує офіційних пояснень слів іранського депутата про “добре виконану роботу військових”, які збили український літак в січні цього року під Тегераном.

Про це заявив віце-прем’єр України з питань євроінтеграції Вадим Пристайко.

“Ми очікуємо негайного пояснення від Ірану з приводу цієї прикрої заяви. Це показує повну неповагу до людських життів. Десятки сімей з України, з Ірану, Канади, Швеції, Великобританії та Афганістану, які втратили своїх близьких у результаті нападу на беззахисний цивільний літак”, – написав він в Twitter.

Йдеться про заяву представника комітету іранського парламенту з питань законодавства і юстиції Хассана Норузі про те, що іранські військові “добре виконували свої обов’язки”, тому що рух повітряного судна “був підозрілим”. “З урахуванням того, що літак контролювався іншими країнами, наші збройні сили зробили свою роботу добре”, – цитує Al Arabiya депутата. Парламентарій також припустив, що літак “потрапив під контроль Америки”.

У свою чергу міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що посольство вже направило ноту іранській стороні з метою отримання офіційних роз’яснень позиції Ірану.

“Ми повинні спиратися на офіційну інформацію. Коли ми отримаємо офіційну інформацію від Ірану, ми будемо робити відповідні висновки. Але ми ні в якому разі не дозволимо Ірану уникнути відповідальності за ту трагедію, яка трапилася, і будемо працювати з ними для того, щоб отримати “чорні ящики”, для того, щоб узгодити параметри юридичної відповідальності за те, що сталося”, – додав Кулеба.

Поділитись