Київ відреагував на указ Путіна щодо “паспортизації” жителів Донбасу

Київ відреагував на указ Путіна щодо “паспортизації” жителів Донбасу

Міністерство закордонних справ України висловило протест у зв’язку з підписанням президентом Росії Володимиром Путіним указу про спрощений порядок отримання російського громадянства для всіх жителів Донбасу.

“МЗС України рішуче засуджує нову спробу російської влади поширити спрощений порядок прийняття громадянства РФ на українських громадян – жителів Донецької і Луганської областей України”, – йдеться в заяві на сайті українського МЗС.

Дії Москви визнали в Києві “неприхованим втручанням у внутрішні справи України як незалежної і суверенної держави, серйозною загрозою безпеки на всьому європейському континенті”. У відомстві додали, що такі укази “про паспортизацію не визнаватимуть українською стороною”, а також попросили міжнародних партнерів не визнавати ці документи і посилити санкції проти Росії.

Нагадаємо, згідно з указом президента Росії, на отримання паспорта громадянина країни за спрощеною схемою можуть розраховувати всі жителі Луганської та Донецької областей. Відповідно до березневого указу, спрощена процедура поширювалася тільки на жителів непідконтрольних Києву територій цих областей.

Видача Росією паспортів жителям Донбасу може свідчити про намір Москви вторгнутися туди. Про це сказано в доповіді Шведського інституту оборонних досліджень. Доповідь присвячений підсумкам виборів президента України і їх впливу на те, що відбувається в регіоні. Серед іншого там згадується про рішення влади Росії спростити отримання громадянства Росії жителями так званих Л/ДНР. На думку аналітиків інституту, таке рішення Москва могла прийняти, щоб в майбутньому вторгнутися на Донбас і виправдати це захистом російських громадян.

Фото Pixabay.

 

Поділитись